Hulladékgazdálkodás

A partner neve - rövidítés
Corvinno Technológia Transzfer Központ – CTTC

Koncepció és megközelítés

Pilotprojektünk célja, hogy felleljünk, megalapozzunk és kialakítsunk egy olyan rendszert, ahol ökológiai, gazdasági és közigazgatási igények harmonizálhatók egymással. A hulladék gyűjtése és feldolgozása nem csak környezetvédelmi probléma, de üzleti szempontból is előnyös lehet. A helyi önkormányzatoknak ösztönző szabályozási környezetet kell nyújtania, az üzleti szereplőknek fejlett technológiai megoldásokat kell kifejleszteniük, a háztartásoknak pedig elég tudatosnak kell lenniük a hulladékgyűjtésben való együttműködéshez. Természetesen a megoldást mindannyian ismerjük a hulladékgazdálkodás problémájára - a lehető legkevesebb hulladékot kell csak termelnünk. Ám ennek a megoldásnak az alkalmazása is trükkös. Megpróbálunk nem csak a fizikai tényezőkre koncentrálni. Tudjuk, hogy a társadalom sok energiát is pazarol, így ha hulladékgazdálkodásról beszélünk, figyelembe kell vennünk a megújuló energiaforrásokat is, mint például a hulladékhő.

Céljaink és ötleteink röviden:
• Tudásbázis felállítása a hulladékgazdálkodás alapjait illetően;
• Minden résztvevő számára kényelmes együttműködési környezet kialakítása és kezelése;
• A hulladékgazdálkodás alapelveinek (megelőzés - kezelés - újrahasznosítás) integrálása és azoknak megfelelő normák kialakítása;
• Képzési lehetőségek biztosítása a végfelhasználóknak a hulladékgazdálkodás és az annak megfelelő életciklus-megközelítés témájában;
• Képzési lehetőségek biztosítása a vállalatoknak az üzleti érdekeket figyelembe vevő környezetvédelmi módszerekről;
• A természeti erőforrások fenntartható használatához kapcsolódó kutatási eredmények és technikai fejlesztések előmozdítása és megosztása, valamint a hulladékmennyiség csökkentése környezetbarát anyagok és megújuló energiaforrások felhasználásával;
• A nemzeti és nemzetközi irányelvek figyelembevétele és lehetőség

A pilot megszervezése

Első lépésként kapcsolatba lépünk a terület szakértőivel és  megpróbáljuk bevonni őket az eszmecserébe. Ez a lehetőség megszólíthat számos különféle területet képviselő résztvevőt, például terméktervezőket, innovációs és K+F vállalatokat, szabályalkotókat, kommunikációs szakembereket, építészeket, HVAC tervezőket, stb. Ezzel a lelkes társasággal felfedezzük a hulladékgazdálkodás különböző alterületeinek korlátait és lehetőségeit, majd közös alkotási módszerek ("co-creation") használatával továbblépünk az életközeli, piacképes megoldások felé.

A pilot megvalósítása

A pilot projekt célja, hogy egy hulladékgazdálkodási témában működő Living Labet hozzunk létre. A Living Lab egy IKT rendszerre, egy online portálra épül, amely támogatja a közös innovációt az ökodizájn és a hulladékgazdálkodás területén, hogy segítse a figyelemfelkeltést, hogy összegyűjtse és terjessze a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismereteket. Az eszköz online felületet biztosít a hasonló kezdeményezésekhez is, pl. korábbi hulladékgazdálkodási projektek „online kiállítás” formában való bemutatásával. A megoldás támogatja a jogszabály/rendeletalkotás (policy making), a kreatív és együttműködésen alapuló problémamegoldást, és közös platformot biztosít a szakértőknek és felhasználóknak. 

Komplex IKT eszköz támogatja a kreatív közös alkotási folyamatot, ahol a front-end a jól ismert és széles körben alkalmazott internetes fórum teszi lehetővé az indító problémafelvetések posztolását, a vélemények megfogalmazását. A back-end oldalon szemantikus alkalmazás támogatja a párbeszédet. Az ontólógia tanulási modul segít elemezni és megérteni a párbeszédet, és háttérinformációt biztosít, illeszti a releváns koncepciókat a rendszer mögött felépített ontológiához, vagy jelzi az ontológia kibővítésének szükségességét. A tudásbázist az ontológia vezérli, és tartalmi visszacsatolást képes nyújtani a fórumban résztvevők számára. A back-end ezáltal mint kiegészítő „tudás-partner” részt vesz a szabályozási/rendeletalkotási folyamatban.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatban több aktuális problémát is elindítottunk. Számos érintett került bevonásra a Living Lab keretében: vállalatok, döntéshozók, szakértők. A kialakítandó IKT platform hatékonyan támogatja az adat-vezérelt és agilis szabályalkotást.

További információk a honlapon: http://www.ecolabor.hu/

Kapcsolatba léphet a CentraLab Hulladék gazdálkodás pilot-jának felelőseivel:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.