Vidékfejlesztés

A partner neve - rövidítés
Kassai Műszaki Egyetem – TUKE

Koncepció és megközelítés

A tudás networking alapvető menedzsment feladattá vált. A célja, hogy megossza a tudást és a tapasztalatokat az egyéni szakértők között, hogy együtt életképes innovációt hozhassanak létre, és állandó fejlődést érhessenek el. Ez valódi versenyelőnyt hoz létre és bárki számára használható, aki részt vesz a folyamatban.

A szakértők természetesen nincsenek mindig felkészülve arra, hogy megosszák a tapasztalataikat. A vidékkel kapcsolatos szervezeteknek így találniuk kell egy módot, hogy hatékony, önkéntes és bizalom-alapú hálózatot építsenek szakértők között, saját intézményeik határán innen és túl. Egy hálózat hatékonysága és a sikere elérése érdekében létfontosságú a tudás elérhetősége, kicserélhetősége és szállíthatósága. Több előnyt tartogat a szabályalkotóknak, és a helyi vidék képviselőinek, hogy felvehessék a harcot a vidéki szegénység ellen, megosztva a tapasztalatokat, helyet biztosítva az információnak és az oktatásnak különböző vidéki célcsoportok számára. Szlovákiában manapság az egyik legnagyobb probléma, hogy a mentést javító intézkedések és vészforgatókönyvek jöjjenek létre az árvíz kezelése területén. A tudást és az információt megosztó hálózat, melyet oktatási szolgáltatások is támogatnak, új fényt fog hozni ezekbe a stratégiai és működési döntésekbe. Információval szolgál az új irányokról a vidéki és regionális fejlesztésben, a vidéki területek innováció menedzsmentjébe, de az innovációkba is, mint kulcs termékekbe. Szeretnénk kibővíteni a jelenlegi kezdeményezéseink körét és projektjeinket, mint az e-obce.sk, A 3. évezred faluja, hogy segítsük a vidék és régiós fejlesztések legnehezebb területeit.

Pilot tevékenységek

A beszerzési “Living Lab” környezet alapvető komponense a platform-integráló keretrendszer, ami különféle célú alkalmazások (kommunikáció és beszerzés) együttműködését teszi lehetővé. A platform-integráló megoldás 3 fő elemet tartalmaz:

 • Kommunikációs platform (Ötletek menedzselése, Kollektív tudás)
 • az alapvető beépített beszerzési szolgáltatások
 • beszerzés alapú alkalmazások

1. Kommunikációs platform – az Ötletek menedzselése rész lehetővé teszi az ötletek, koncepciók megvitatását, megosztását előre meghatározott közösségekben vagy nyilvánosan, így ez a rész a belső tevékenységek szíve a „laboratóriumban“, hiszen teret ad az együttműködésnek és az érintettekkel (a környék lakosaival) való kommunikációnak. Mivel a platform a beszerzésre koncentrál, a témák preferáltan ezt tartalmazzák, de nincsenek csak erre a területre korlátozva. Ez a rész így a sarokköve közbeszerzésre vonatkozó Kollektív Tudás és a Jó Gyakorlatok generálásának, ugyanakkor a beszerzési folyamatokra vonatkozó innovációk (társadalmi és technikai) kialakításának is, mindezt megoszthatva a különféle érintettekkel. A kommunikációs platform a következő kérdések megválaszolásában segít:

 • Beszerzések szabályozásával kapcsolatos kérdések – a gyakran változó szabályozás gondokat okoz még a profi beszerzőknek is, a specialisták megfizetésére képtelen kis önkormányzatok emiatt nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ilyen esetben az egyszerű kérdés-válasz környezet segíthet.
 • Beszerzési folyamathoz kapcsolódó kérdések – az önkormányzatoknak szükségük van különféle termékekre és szolgáltatásokra, de jóval kevesebb információval rendelkeznek ezekről, mint az eladók. Ez szükségszerűen rosszabb alkupozíciót és így kisebb megtakarítást eredményez. A modern beszerzési módszerek és stratégiák (pl. elektronikus tenderezés, fordított aukciók, többtényezős értékelés, stb.) segíthetnek a vevők és eladók közti kapcsolat kiegyensúlyozásában.
 • A legjobb gyakorlatok megosztása - a helyi önkormányzatok, ha sikeresen lebonyolítottak már közbeszerzési eljárást, megoszthatják egymással tapasztalataikat. Ennek motivációja lehet az önkormányzat reputációjának, hírnevének növelése, vagy csak emberszeretet.
 • Technikai kérdések a beépített alkalmazások és platform tekintetében - ha bizonytalanság vagy technikai hiba lép fel, akkor a bevitt kérdés alapján a felhasználó támogatást kap.

2. Az alapvető beépített beszerzési szolgáltatások - Ezek a szolgáltatások a platform-integráló keretrendszer részei (pl. vásárlási esetek kezelése, beszállítói katalógus, azonnali üzenetküldés). Feltételezhető, hogy ezek a szolgáltatások együttműködnek harmadik féltől származó alkalmazásokkal.

3. Beszerzési-alapú alkalmazások – A keretrendszernek ez a része képviseli a a közbeszerzési eszköz lényegét, különböző beszerzési alkalmazásokból áll (e-pályázat, az e-árverés, adatelemzés, stb.), nem csak az államilag támogatott (pl. a Centralab projekt vagy egyéb projektek keretében kidolgozott), hanem magánvállalatok által biztosított és finanszírozott kereskedelmi alkalmazásokból is. A platform célja, hogy képes legyen a felmerülő számos különböző forrásból származó alkalmazások összefogására, ami lehetőséget biztosít a további újításokra - innovatív közbeszerzési alkalmazások formájában.

Az IKT platform jellemzői:

 • CRM, közösségi háló - építünk egy hálózatot, amely összehozza a különböző érintetteket (önkormányzatok, az IKT-szolgáltatók, a K + F szervezetek és a politikai döntéshozók), és amelyben minden felhasználó számára biztosított a különböző közösségi háló funkciók.
 • e-learning rendszerek - különösen a Tudásmegosztás része e-learning jellegű. Az Ötlet-menedzsment részben létrehozott tudást automatikusan formalizálják és visszacsatolhatják maguk a felhasználók a beépített funkciókészlettel.
 • Mobil telefon / táblagép - a Bootstrap keretrendszert került felhasználásra. Ez a responsive web design (RWD) megközelítésen alapszik, amelynek célja a webes alkalmazások átméretezése eszközök széles skálájára (mobiltelefonokról asztali monitorhoz), az optimális vizuális élmény érdekében.
 • API (Application Programming Interface) - ez határozza meg, hogy a különböző komponensek (beépített szolgáltatások és a harmadik féltől származó alkalmazások) milyen kölcsönhatásban vannak egymással. A megközelítés előnye, hogy nem csak a harmadik féltől származó alkalmazások férnek hozzá könnyen az adatokhoz, de további alkalmazások integrálása is nagyon egyszerűen megvalósítható lesz.
 • REST (REpresentational State Transfer) architektúra lett megvalósítva.
 • JSON (JavaScript Object Notation) került bevezetésre az adatok tárolására és a hálózaton keresztüli továbbítására.
 • OAuth2 lett megvalósítva, hogy harmadik féltől származó alkalmazások számára hozzáférést nyújtson az adatbázishoz.
 • RethinkDB került bevezetésre.
További információk a honlapon: http://www.smart-pcp.eu/

Kapcsolatba léphet a CentraLab Vidékfejlesztés pilot-jának felelőseivel:

Frantisek Janke
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.