Mobilitás

A partner neve - rövidítés
Vorarlberg Egyetem – FHV

Pilot koncepció és megközelítés

Az  FHV pilotja a fenntartható és elektromos mobilitás területére koncentrál. Az FHV pilotját a VLOTTE elektromos autó tesztelőjével együttműködve valósítja meg Vorarlbergben, Ausztriában. A VLOTTE tulajdonosa és üzemeltetője a Vorarlbergi elektromos szolgáltató, a VKW. Az indulásánál a VLOTTE flottája volt a legnagyobb elektromos autó tesztelő, megközelítőleg 150 autóval, jelenleg több mint 360 autóval rendelkeznek. A Vlotte e-autó lízing és vásárlási szolgáltatásokat kínál magán-és állami ügyfelek számára.

Az FHV és mobilitási pilot fő célja az alábbiak szerint ábrázolható:

A mobilitási pilot fejlesztésének állapota

A mobilitási pilot jelenleg két fő feladatot valósít meg: egyrészt felmérések készülnek, és másfelől a közösségi média tevékenység bővítése folyik. Eközben az elektromos mobilitással kapcsolatos információ gyűjtése és értékelése is folyik a végfelhasználói igényekről és fenntartásokról. A gyűjtött információk elemzése még a kezdeti fázisnál tart.

Újabb fejlemények

Az “e-mobility in Vorarlberg" közösségi média tevékenység az Illwerke VKW FHV-val együtt let megvalósítva a Facebook platformján, hogy a végfelhasználókkal kommunikálni lehessen a fenntartható mobilitásról Vorarlbergben. Természetesen az elektromos autók állnak a középpontban, de mivel kerékpárral, e-biciklivel, busszal, vonattal vagy gyalogosan is lehet közlekedni, hasonló projektekről, az e-autók infrastruktúrájáról szóló vitákról, az intelligens város koncepcióról, innovatív autómodellekről, a finanszírozásról is szó lesz, a résztvevők értékelhetik a Vlotte-t, jelenthetik a tapasztalatokat, bemutathatják az autók megosztását, megvitathatják a biztonságot, a töltési időt, az életciklus-elemzéseket, stb.

Eredmények

Vorarlberg és polgárai általában nagy figyelmet fordítanak a fenntarthatósági témákra Európához képest. A gazdasági fejlettség és a magas életszínvonal lehetővé teszi a polgárok számára, hogy megtapasztalja az élet és a mobilitás jövőjét.

Az emberek tisztában vannak a konfliktussal, amit az egyéni és kényelmes mobilitás és az erőforrások óvatos használata közt van. Így a tudatosság fejlesztése már megtörtént Vorarlbergben.

Általában a végfelhasználók által tapasztalt negatívum az elektromos autók önköltségi ára, a maximális utazási táv és a feltöltési idő. A végfelhasználók szerint az elektromos autók töltésének infrastruktúrája javult a térségben, de természetesen még bővíthető és nem tűnik megfelelőnek az osztrák határoknál. Sőt, a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak növekedtek. Ennek ellenére a végfelhasználók vannak az elektromos autókat kellemes, csendes, páratlanul fenntartható (ha az energiaellátás nem fosszilis forrásokon alapul), élvezetesen vezethető, alacsony fenntartási költségű járműveknek tapasztalták meg.

Tervek a következő 3 hónapra

A következő három hónapban magas prioritást élvez a végfelhasználói kommunikációs eredmények értékelése. Ezen kívül a helyi érdekeltekkel együtt a fenntartható mobilitás és az elektromos autók témakörének propagálása folyik majd, főként a Facebook platformján. Továbbá a partnereink segítségével a nemzeteken átnyúló fenntartható mobilitás és elektromos autó koncepciók lesznek a fókuszban.

További információk a honlapon: http://www.livinglab-vorarlberg.at/emobility/
 
Kapcsolatba léphet a CentraLab Mobilitás pilot-jának felelőseivel:


Jens Schumacher
Kristin Haidukiewitz
Martin Dobler