Kreatív és média

A partner neve - rövidítés
CyberForum e.V. - CF

Pilot koncepció és megközelítés

A CyberForum a “Média és Kreativitás” terület pilotjáért felelős. A pilotban résztvevő érdekeltek intenzív közreműködésével kidolgozta a “Nyílt Innováció a Használati Tesztelésben Laboratóriumot” (OpenInUse-Lab). Ez egy új weboldalak, webes és mobil alkalmazások felhasználó-orientált tesztelésére szolgáló Living Lab. Támogatja a nyílt innovációs folyamatot és 

lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy aktívan fejlesszék a terméket visszacsatoláson és értékelésen keresztül.

A felhasználhatóság tesztelése és a nyílt innovációs folyamatok lehetővé teszik a vállalatoknak a végfelhasználókkal való együttműködést, az ötletek integrálását a termékfejlesztésben. Mindkét folyamat interakción alapszik, és biztosítja az átfogó visszajelzést a szoftverek használhatóságáról.

Azonban a használhatóság tesztelése és nyílt innovációs folyamatok nehezen alkalmazhatók a közepes méretű vállalatoknál, annak ellenére, hogy az új technológiák és eszközök a szoftverek folyamatos fejlődését követelik meg (Fraunhofer IAO : Usability im Mittelstand verankern, 2013). A kutatásokban javasolt használhatóságtervezés (usability engineering, UE) ritkán, ha egyáltalán alkalmazott mérnöki megközelítés. Ez a tény elsősorban a használhatóság tesztelésének magas költségeivel magyarázható: az UE szakértők csak akkor tudják értékelni termékeket, ha jelentős szakértelemmel rendelkeznek a termékek alkalmazási területén. Ez vagy emeli az UE szakértők költségét vagy azzal végződik, hogy a megfigyelés csak felhasználói felületre összpontosít. Ráadásul a használhatósági laboratóriumok nagyon drágák, és általában nem tudják megfizetni a KKV-k, különösen, ha iteratív, aprólékos használhatósági tesztelés szükséges. Ezért a pilot intézkedéseket dolgoz ki, hogy kezelni lehessen az SME-k körében a használhatóság tesztelésével és a nyílt innovációval kapcsolatos nehézségeket. A javasolt megközelítés, a használhatóság tesztelése szolgáltatásként, jelentős költségcsökkentési lehetőséggel kecsegtet. Így különösen a KKV-k körében nyílik meg a lehetőség, hogy az alacsony költséggel használhatósági teszteket végezzenek, és termékeik gyorsabban elérjék a piacképességet. Egyrészt ez erősíteni fogja a vállalatok hazai és nemzetközi versenyképességét, másrészt a tesztelt termékek felhasználói elfogadását is.

A pilot tevékenység lebonyolítása

A pilot maga is a nyílt innovációs folyamat keretében készült: az öntanuló használhatósági tesztelési szoftver ötletét egy olyan portálon tették közzé, ahol az érdeklődő szakértők és a (potenciális) felhasználók megvitathatták és értékelhették a megközelítést, valamint a visszajelzéseket. Emellett számos workshopot tartottak a pilot érintettekkel annak érdekében, hogy javítsák a koncepciót és kidolgozzák a pilot technikai felépítését. A CyberForum csapat is több alkalommal részt vett a World Usability Day és a UX-Day rendezvényeken Mannheimben (Németország), annak érdekében, hogy a pilot elképzeléseket személyesen megvitathassák használhatóság szakértőkkel. Fokozatosan világossá vált, hogy az öntanuló használhatóság-tesztelési szoftver teljes potenciálját akkor lehet elérni, ha a nyílt innovációs folyamatot is tartalmazza.

Megközelítés

Az első lépésben a használhatóság tesztelése szoftvert kell kidolgozni, "Software-as-a-Service" megoldásként. Ez lehetővé teszi, hogy a használhatósági szakértők, fejlesztők, kutatók és a végfelhasználók visszajelzést adjanak a szoftver, platformok, (mobil) alkalmazások, weboldalak vagy hasonló termékek használhatóságáról. A szoftver képesnek kell lennie arra, hogy tanuljon a szakértők visszajelzéseiből.

A szoftver azt a lehetőséget is biztosítja a felhasználók számára, hogy általános visszajelzést adjanak a termékekről és értékeljék a visszajelzéseket és ötleteket. Ez lehetővé teszi a nyílt innovációs folyamatot, ami még inkább kereslet-vezérelt termékeket eredményezhet.

A második lépésben a szoftvert továbbfejlesztése fog megtörténni úgy, hogy képes legyen maga is automatikusan visszajelzést adni a termék használhatóságáról és a lehetséges továbbfejlesztésekről - az 1. lépés tanulságai és megállapításai alapján. Tekintettel arra, hogy a Living Lab egy a valós környezetben a felhasználókkal közös kísérletezés és a közös fejlesztés céljából kialakított ökoszisztéma, a pilotot magát is egy online Living Lab-nek lehet tekinteni. A végfelhasználók a kutatókkal, vállalatokkal és közintézményekkel együtt közösen vizsgálják, tervezik és hagyják jóvá az új, innovatív termékeket, szolgáltatásokat, megoldásokat és üzleti modelleket.

Minden szolgáltatás - a tesztelési fázis során - a rendelkezésre áll majd valamennyi SmarterCity Karlsruhe résztvevőnek, a polgárokat is beleértve. A következő utolsó roll-out fázisban a pilot transznacionális kiterjesztése történik meg: Elkészül az angol fordítás, amit az összes CentraLab partner rendelkezésére bocsátanak – elérhetővé téve az online platformon. Ez utóbbi képes lesz az összes rendelkezésre álló szolgáltatást felkínálni a tagoknak, hogy sok vállalat részesülhessen a CentraLab kísérleti projekt tervezett eredményeiből.

Jövőbeni tevékenységek

A használhatósági tesztelési és nyílt innovációs szoftver fejlesztésének első lépéseként, az érintetteknek forrásokért, támogatásért kell pályázni. Az összes érintett számára tervezett fejlesztések műszaki és pénzügyi kockázata túl magas.

Az érintettek szándéka egy Használhatósági Kompetencia Központ kiépítése közös vállalatként, amint a szoftver implementálva less és készen áll a használatra. Az érintett használhatósági szakértők a használhatósági és nyílt innovációs folyamatokkal kapcsolatos kompetenciáikkal járulnak majd hozzá a megvalósításhoz. A Kompetencia Központ szolgáltatásai közt lesz a vonatkozó IT-termékek használhatósági követelményeinek elemzése, speciális témákban jártas használhatósági szakértők, illetve különböző események kapcsán szervezetek keresése, összpontosítva a téma-specifikus tapasztalat- és információcserére (workshopok, kerekasztal-beszélgetések, konferenciák ...).

További információk a honlapon: http://usebox.eu/
 
Kapcsolatba léphet a CentraLab Kreatív és média pilot-jának felelőseivel:


Tamara Högler
Ilona Daum