Környezet és oktatás

A partner neve - rövidítés
Tudományért és Társadalomért Központ – CCSS

Koncepció és megközelítés

A könyezet és oktatás pilot a környezetvédelmi szektor számára biztosított oktatási anyagokra koncentrál. A pilot legfőbb célja, hogy kifejlessze azon jelenlegi oktatási anyagok katalógusát, amelyek a környezettel és annak védelmével foglalkoznak. A katalógus a jelenlegi metaadat szabványokat és geoinformációs technológiákat követi (pl. geoportálok) A katalógust integrálni kell a már létező megoldásokkal, és a CentraLab projektben kidolgozott anyagokkal (a pilot másodlagos célja). Egy tiszta és érthető keretet kell adnia a környezeti információknak (térképekkel és térbeli adatokkal). A térinformációk már fontos elemei a legtöbb környezetvédelemmel kapcsolatos döntésnek. Fontos szerepet játszik a környezetvédelemben és gazdálkodásban, biotops védelemben, környezeti kockázat menedzsmentben és egyéb területeken. Több direktíva áll rendelkezésre, hogy segítse a Térbeli Adatok Infrastruktúráját, például az  Európai INSPIRE direktíva, de ilyenek a GMES, GEOSS és SEIS is (Megosztott Környezeti Információs Rendszer). Ezekkel a kezdeményezésekkel a probléma, hogy általában politikai irányítás alatt vannak, és az implementációhoz használt megközelítés mindig felülről lefelé történik A DG Infso 2008-ban bemutatta az Egyedi Információs Tér a Környezetért (SISE) koncepcióját, amely az alapja lehet a különböző kezdeményezésekben való részvételnek, és ezen kívül új lehetőségeket adhat az összes érdekelt félnek, akik információkat osztanak meg és cserélnek egymással a környezet védelméről. A CCSS már korábban összpontosított a térbeli adatok tudatos használatára, a környezet védelmére, és különböző érdekcsoportok részvételére, a SISE építésénél. Az első volt a NaturNet Redime projekt és ezt követte a NaturNet plus. Ez a projekt közösségi hálózati technológiát fejlesztett a környezeti adatok megosztására, és a környezetvédelmi oktatásra. Tavaly a CCSS bemutatta a GeoportalMindenkinek koncepcióját, amelynek célja egy önkéntes alapú SDI építése.

A projekt technológiai célja, hogy új funkcionalitással bővítse ki a jelenlegi szolgáltatásokat, tehát, hogy olyan kiegészítő ingyenes komponenseket tegyen közzé, mint az SDI építése. A c@r projekt és a living lab modell pozitív tapasztalatait felhasználjuk az SDI fejlesztésénél. Ez a modell együttműködési lehetőségeket teremt kutatócégek számára, közalkalmazottaknak, nem-kormányzati szerveknek és polgároknak ezeken a platformokon. Az oktatás a közösségi hálózatok használatára koncentrál majd, figyelemmel a környezet védelmére, de meg is tanítja a közalkalmazottnak, nem-kormányzati szervezeteknek és cégeknek, hogy hogyan építsenek SISE-t.

Ez új lehetőségeket fog teremteni a regionális fejlesztések területén. Ezek a kezdeményezések új lehetőségként jelennek meg a helyi vállalatoknál, hogy együttműködhessenek egy globális fejlesztésben, de a projekt szintén segíti majd a fejlesztést és a környezetvédelmet.CentraLab pilot: Környezet és oktatás

A pilot megszervezése

A pilot a Living Lab módszertanra és megközelítésre épít, hogy még hatékonyabb eredményeket érjen el az oktatás területén. A partnerekkel való együttműködés (a CentraLab projektben és másoknál is), az érdekelt felek (iskolák, állami hivatalnokok, területi tervezők, GIT szakértők, nyilvánosság) teszi lehetővé (a meglévő technológiák és termékek felhasználásával), hogy létrejöhessen egy nyílt és stabil oktatási platform, amely a felhasználók igényein alapul.

További információk a honlapon: http://centralab.ccss.cz/

Oktatási anyagok okos katalógusának honlapja

 

Weboldal egy konkrét tananyaghoz – az alapvető metaadatok (baloldalon), a hasonlóság összevetése és javaslat hasonló anyagokra 

Kapcsolatba léphet a CentraLab Környezet és oktatás pilot-jának felelőseivel:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Premysl Vohnout