Energiahatékonyság

A partner neve - rövidítés
E-zavod, Intézet az Átfogó Fejlesztési Megoldásokért – EZVD

Pilot Concept and Approach

Az Energia pilotját az E-Intézet, Intézet az Átfogó Fejlesztési Megoldásokért  végzi a saját Living Lab környezetén belül, megvalósítva az innovációt és fejlesztést az energia szektorban. A kutatási területe: észak-kelet Szlovénia. Két CentraLab projekt partner szintén részt vesz a nemzetek közötti pilot fejlesztésében, az Informatica Trentina SpA (Olaszország) és a Vorarlbergi Egyetem (Ausztria)

  

Jelen helyzetben a helyi energiahatékonyság helyzete az elemzések szerint messze van még az elvárttól. A nemzeti iránymutatások célkitűzései és az Európai stratégiák alapján, a helyzet továbbfejleszthető és a célok az ésszerűen elérhetők. a régió is a túl magas energiafogyasztásáról vált híressé, egyre égetőbb szükség van a probléma megoldására rendszerezni a teendőket. Ezáltal talán elérhetjük az üvegházgázok kibocsátásának csökkentését célzó kitűzött tervet, és a folyamatok során részt vállalunk a környezet védelméből.

Az E-zavod a bevont érdekeltekkel együtt tervezi egy hasznos pilotprojekt fejlesztését - Fenntartható Energia Befektetési Döntést segítő eszköz háztartásoknak és kisvállalkozások tulajdonosainak, a következő rövidítés alatt: "Energy HouseAID".

(Energiahatékonysági és megújuló energia EH/ME) célú befektetési döntést támogató eszköz háztartásoknak és kisvállalkozásoknak)

Az E-zavod az érintettekkel együtt sikeresen végrehajtott egy hasznos kísérleti fejlesztést - Fenntartható Energia Befektetési Döntést segítő eszköz háztartásoknak és kisvállalkozások tulajdonosainak, rövid névvel “EnergyHouseAID”.

EnergyHouseAID webes alkalmazásként lett kifejlesztve, a költség-minimalizáló megközelítést a LivingLab megközelítéssel kombinálva, hogy olyan termék szülessen, amely képes kiszolgálni a végfelhasználók igényeit, és a tervek szerint döntéstámogató eszközként szolgálhat a nagyközönség számára a zöld energia technológiákba való potenciális befektetések hatékony értékeléséhez. Az eszköz nagyon egyszerűen működtethető és felhasználóbarát, ami azt jelenti, hogy minden felhasználó képes lesz megérteni a be-és kimeneteket, minimális háttérismerettel is.

A döntéstámogató eszköz használata után (a háttérben lezajlott kalkulációk eredményeivel), a felhasználók láthatják a házuk energiahatékonyabbá tétele során alkalmazható különböző EH/ME kombinációknak a teljes gazdasági hatását, megfigyelve választásuk a pénzügyi (és környezeti) hatásait. - A számítási eredmények összefoglalását PDF fájlként ki lehet exportálni, és automatikusan elküldeni a felhasználó e-mail címére.

A már az 1. kísérleti szakaszban is teljesen jól működő helyi (szlovén) nyelvű eszköz mellett már egy teljes mértékben működő nemzetközi (angol) nyelvű változat is rendelkezésre áll (2. pilot szakasz).

A CentraLab partnerek segítségével már sikerült felkelteni a transznacionális rendszer iránt az érdeklődést néhány más EU-országban (pl. Ausztria és Olaszország). Ha elkészülnek a helyi nyelvi változatok, az eszköz még vonzóbb és felhasználóbarát less a jövőbeni felhasználók számára. Már kezdeti ötlettől a döntéstámogató eszközt úgy igyekeztünk kialakítani, hogy további nyelvekre való alkalmazása egyszerű és gyors legyen, ami kiterjeszti a további kísérleti fejlesztés lehetőségeit és az eredmények megfelelő használatát a projekt lezárása után.

Az EnergyHouseAID áttekintése:

EnergyHouseAID - Fenntartható Energia Befektetési Döntést segítő eszköz háztartásoknak és kisvállalkozások tulajdonosainak:

  • egyrészt egy hasznos és felhasználóbarát új e-Learning rendszer és beruházási döntést támogató eszköz,
  • másrészt olyan beruházási döntéseket támogató webes eszköz, ami megjeleníti a zöld technológiákat, az energiahatékonyság és a megújuló energia szakterületre épül, és segíti a felhasználók, ingatlantulajdonosok számára az energia és pénzügyi megtakarításokkal kapcsolatos könnyebb döntéshozatalt
További információk a honlapon: http://livinglab.ezavod.si/index.php/en/
 
Kapcsolatba léphet a CentraLab Energiahatékonyság pilot-jának felelőseivel:


Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.