Öko-turizmus

A partner neve - rövidítés
Maribori Egyetem, Szervezeti Tudományok Tanszék – UNIMB

Koncepció és megközelítés

A Pilot koncepciója és megközelítése

 

A Web 2.0 megoldások és a Living Lab koncepció lehetővé teszi a turisták és a szolgáltatók részvételét a az új termékek és szolgáltatások létrehozását célzó innovatív folyamatokban az öko-turizmus területén. Az Öko-turizmus pilotját a Maribori Egyetem Szervezeti Tudományok Tanszéke végzi a saját Living Lab környezetén belül, megvalósítva az innovációt és fejlesztést a turizmus szektorban. A pilot lebonyolításának helyszíne a Gorenjska régió  Szlovéniában. 

A pilot Living Lab kísérletként lett kialakítva, amiben a turisztikai szolgáltatók és a turisták számára közös platformot használhatnak, a szolgáltatók feltölthetik a kínált turisztikai célpontok információit, míg a felhasználók elmondhatják tapasztalataikat a kínálatról és a felfedezett új lehetőségekről. A platform támogatja az új és innovatív turisztikai szolgáltatások, útvonalak közös kidolgozását, amiben a felhasználók megoszthatják, értékelhetik, kommentálhatják a tartalmat – ez biztosítja a közvetlen együttműködést és visszacsatolást az érintettek közt.

A pilot célkitűzései a következők:

Fő célok/Küldetés:

  • Több turistát vonzani a területre.
  • A látogatók egy vendégéjszakával többet töltsenek a régióban.
  • Az öko-turizmus trendjeinek megértése.
  • Új turisztikai szolgáltatások és tartalmak közös fejlesztése a végfelhasználókkal.
  • A szolgáltatók és a turisták kommentálják, értékeljék és megoszthassák a tartalmat.
  • Határokon átnyúló együttműködés.

További célok:

  • Új termékek fejlesztése a végfelhasználók bevonásával.
  • Az érintettek összekapcsolása online közösséggé a modern technológiák felhasználásával.
  • Living Lab módszertan használata, amely lehetővé teszi az érdekelt felek részvételét az új termékek és szolgáltatások létrehozásában.
  • Egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, a Drupal felhasználása.

A pilot felállításának alapvető célja a Living Lab módszertan használata, amely lehetővé teszi valamennyi érdekelt fél részvételét a az új termékek és szolgáltatások létrehozásához az öko-turizmus területén. Ez elsősorban a szolgáltatás felhasználóinak hatékony integrációjára vonatkozik.

Mit tesz lehetővé a platform?

A készülő pilot a turisztikai szolgáltatók és a turisták számára nyújt közös platformot, a szolgáltatók feltölthetik a kínált turisztikai célpontok információit, míg a felhasználók elmondhatják tapasztalataikat a kínálatról és a felfedezett új lehetőségekről. A szolgáltatók így betekintést nyernek a turisták tényleges igényeibe.

Bátorítani fogjuk az érintettek részvételét a platform közös megalkotásában, hogy az minél élőbb lehessen; hiszen a szolgáltatás a Living Lab koncepción alapszik, aminél minden érintett részvétele szükséges a maximális eredményhez. A platform biztosítja a közvetlenül vagy közösségi hálókon keresztüli bejelentkezést, lehetővé téve megjegyzések, leírások, értékelések, fotók és videó feltöltését és megosztását. A platform felhasználóbarát, támogatja új országok és új szolgáltatások hozzáadását. Az online portál jelleg miatt praktikusan nincs korlátja a nemzetközi használatának

További információk a honlapon: http://www.gogorenjska.com/
 
Kapcsolatba léphet a CentraLab Öko-turizmus pilot-jának felelőseivel:


Andreja Pucihar
Ana Malešič
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.