Pilotok


A Living Labek pilotja

A CentraLab projekt legerősebb transznacionális eleme a nemzeteken átívelő pilot projektek tervezése. Minden projektpartner  képvisel egy adott témájú, saját pilot projektet, valamint 2 másik pilotban is részt vesz. Így minden projekttulajdonos pilotjában kér másik partner is részt vesz. Ez összesen 10 pilotot jelent, amelyet 10 partner irányít 8 ország képviseletében. A CentraLabnál ezt a megközelítést a többszintű irányítási strukrúrák lentről felfelé irányuló meghatározásával vizsgáljuk: a pilot innovációs partnerségektől a transznacionális szintig, hézagmentesen végighaladva a hálózati modell szintjein. Ez jelentősen felélénkíti az innovációs dinamikát az olyan kulcspolitikák területén, mint az ipar, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a közlekedés, stb.

 


A Living Labek hálózatának pilotja:

A Living Labek pilotjának egyik legjobb megközelítését a fenti ábra mutatja. E megközelítés nagy előnye, hogy nem központi irányításon vagy kormányzáson alapul, ezért koherens lehet számos Living Lab létrejöttének és növekedésének modelljével, így nyitva hagyva a lehetőséget az összes vagy néhány kulcsfontosságú eszköz (helyi közösségek, IKT infrastruktúrák, módszertanok stb.) megosztására, a határokon átívelő együttműködés távlatában.
A CentraLab transznacionális hozzáadott értéke az IKT-hoz és a K+F-hez kétrétű. Egyrészt a jelentősebb piaci potenciállal bíró alkalmazási területeket (különösen az olyan témákban, mint a környezetgazdálkodás) természetes transznacionális összefüggásükben vizsgálja; másrészt a Living Lab modell lelkét alkotó együtt-tervezési modell sokkal hatékonyabbá válik  a különböző közép-európai régiókra jellemző kulturális, társadalmi-gazdasági és normatív különbségeken átívelő alkalmazásnak köszönhetően.

 

Közvetlen kapcsolat a kísérleti projektek:

Klímaváltozás
Öko-turizmus

eEgészségügy
Energiahatékonyság
Környezet
és oktatás
Kreatív
és média
Mikro-KKV
hálózatok
Mobilitás
Vidékfejlesztés
Hulladékgazdálkodás