Living Lab megközelítés

A Living Lab egy olyan ökoszisztéma, amelyben a kísérletezés és a közös alkotás valódi környezetben, valódi felhasználókkal közösen történik, és ahol a végfelhasználók a kutatókkal, cégekkel és közintézményekkel együtt kutatják, tervezik és valósítják meg az új és innovatív termékeket, szolgáltatásokat, megoldásokat és üzleti modelleket.

 

Az új, IKT által támogatott temékek és szolgáltatások fejlesztéséhez való felhasználó-központú megközelítésként a Living Labs az élén áll egy olyan új innováció-felfogásnak, amely az EU Versenyképességi Tanácsa szavaival „elismeri az innováció minden – akár technológiai, akár nem technológiai – formája támogatásának fontosságát, különösen azokat, amelyek az innovációt közelebb hozzák a piaci igényekhez és jobban megfelelnek a felhasználók kívánságainak. Mivel a Living Lab modell az IKT K+F infrastruktúrákat valóságos környezetbe helyezi, mint pl. a vidéki környezet vagy a külvárosi szomszédság, az új IKT termékek és szolgáltatások hozzáadott értéke a bennük foglalt emberek és területek kvalitásain múlik.
Ezen kívül a transzverzális, "demand-pull" CentraLab innovációs stratégia erősebb szabályozási koherenciát és szélesebb körű helyi fejlesztési célokat, illetve transznacionális együttműködést szorgalmaz a közös tematikus kérdésekben.